Γλώσσα και κοινωνία

Συγγραφέας: Νέλλη Κωστούλα-Μακράκη

Εκδότης: Μεταίχμιο

Τύπος εξωφύλλου: Μαλακό

Σελίδες έντυπου: 232

Έτος έκδοσης: 2001

Κωδικός ISBN-13: 978-960-375-296-7

Βάρος: 0.34 kg

Διαστάσεις: 14 Χ 20,5

15,72 €
με ΦΠΑ
Ποσότητα
Το βιβλίο συμπεριλαμβάνεται στη βάση συγγραμμάτων Εύδοξος (κωδικός βιβλίου: 24023). Μπορείτε να διαβάσετε ένα απόσπασμα, τα περιεχόμενα και το οπισθόφυλλο εδώ.

Ο στόχος του βιβλίου είναι να παρουσιάσει και να αναλύσει βασικές έννοιες και θέματα που αφορούν τη μελέτη της γλώσσας ως κοινωνικού και πολιτισμικού φαινομένου, αξιοποιώντας τα πορίσματα της κοινωνιογλωσσολογίας. Είναι από τη φύση του εισαγωγικό και απευθύνεται σε φοιτητές αλλά και γενικότερα σε όσους ασχολούνται με βασικές έννοιες και θέματα που αφορούν τη σχέση γλώσσας και κοινωνίας, αξιοποιώντας τα πορίσματα της κοινωνιογλωσσολογίας και της κοινωνιολογίας της γλώσσα, επιχειρώντας μια σκιαγράφηση του ερευνητικού πεδίου της κοινωνιογλωσσολογίας με αναφορά στο αντικείμενό της, στους κλάδους της και στη σχέση της με τη γλωσσολογία και την κοινωνιολογία της γλώσσας.
Η συγγραφέας υιοθετεί κυρίως τη μακρο-κοινωνιογλωσσολογική προσέγγιση ενώ δίνεται ιδιαίτερη βαρύτητα κυρίως στην εφαρμοσμένη κοινωνιογλωσσολογία η οποία έχει πρακτικές προεκτάσεις και ασχολείται με θέματα όπως είναι η εκπαίδευση, οι μειονοτικές ομάδες και ο γλωσσικός προγραμματισμός.
Ειδικότερα, εξετάζεται η σχέση γλώσσας και διαλέκτου, υπογραμμίζοντας τα διάφορα κριτήρια που συνήθως χρησιμοποιούνται για να αποφασίσουμε πότε μια γλωσσική ποικιλία θεωρείται γλώσσα και πότε διάλεκτος.
Ασχολείται επίσης με τη γλωσσική επιλογή και χρήση (οι γλωσσικές επιλογές των ανθρώπων, σε περιπτώσεις διγλωσσίας ή πολυγλωσσίας), τη διατήρηση αλλά και τη συρρίκνωση των μειονοτικών γλωσσών καθώς και τη σχέση γλώσσας και ταυτότητας και τα κίνητρα που μπορεί να έχει κάποιος προκειμένου να διατηρήσει τη μητρική του γλώσσα ή να μάθει μια ξένη. Συζητείται επίσης ο γλωσσικός προγραμματισμός, που περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, την επιλογή επίσημης ή εθνικής γλώσσας, την ανάπτυξη συστήματος γραφής, τη δημιουργία λεξικών, γραμματικής, εγχειριδίων, την προώθηση του αλφαβητισμού κ.ο.κ.

978-960-375-296-7
100000 αντικείμενα

Ειδικοί αριθμοί αναφοράς